Pàgines

dilluns, 22 d’agost del 2011

El futur incert de les colònies de Sabadell!


Quan l’interès personal d’un sector concret del PDI posa en risc la continuïtat del Campus de Sabadell hem d’exigir compromisos de la gerència que no posin en qüestió la viabilitat del projecte. Molt lluny queden les afirmacions que feia l’antic rector i el seu equip al diari de Sabadell:*“Gracies a la reorganització de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) prevista per l’equip del rector Lluís Ferrer, les escoles d’informàtica i empresarials ubicades a Sabadell es consolidaran com un campus orientats a la tecnologia, l’empresa i al món laboral.”*Als darrers mesos, hem viscut com la Escola d’informàtica i l’Escola d’Empresarials que s’havien de fusionar horitzontalment amb la Facultat d’Enginyeria de Bellaterra (ETSE) i la Facultat d’Econòmiques de Bellaterra respectivament, pel tema de Bolonya, ha acabat en una absorció, o pitjor, una OPA hostil.

En el cas de l’ETSE unes Mans Negres recolzades per l’afinitat a la rectora i el seu equip (casualment composat majoritàriament per docents de l’ETSE) i amb l’excusa de l’EEES ens han enganyat a tots: tots els docents partidaris del Campus de Sabadell havien dedicat molt de treball i temps a fer informes favorables a tirar endavant un projecte de futur viable a l’Escola d’Enginyeria d’Informàtica. Però, a les seves esquenes, la decisió ja s’havia pres fa temps.

El passat més d’abril la rectora es va reunir amb les Mans Negres de l’ETSE i van decidir que en dos anys l’Escola d’Informàtica de Sabadell es traslladarà a l’edifici de l’ ETSE a Bellaterra; la crònica d’una mort anunciada. A més a més, han decidit que aquest pròxim semestre no es matricularà al Campus de Sabadell cap alumne nou d’Informàtica i que, per altre banda, tota l’administració i pressuposts s’articularà des de l’ETSE. D’aquesta manera les Mans Negres estan fent un buit a l’Escola d’Informàtica de Sabadell restant-li atribucions, el que converteix a l’Escola d’Enginyeria de Sabadell en un vaixell a la deriva abordat pels pirates.

No ens enganyem, no és per culpa de Bolonya, ni per la crisis, ni per que des d’un punt de vista empresarial el campus de Sabadell no sigui rentable… Tot el contrari, Sabadell és molt més rentable que l’ETSE (on cada any hi ha menys matriculats) mentre Sabadell sempre cobreix tota l’oferta de places. Això es el que preocupa, una vegada més, al grup de docents que ara, trobant-se en posició de poder, aprofiten l’avinentesa per arreglar les seves coses. Així, pensen, no hauran d’anar a Sabadell a impartir la docència (sempre han abanderat el lema que l’escola d’informàtica hauria de ser al campus de Bellaterra); guanyen estudiants i es converteixen en una de les Facultats més grans de l’Autònoma, posicionant-se en un lloc privilegiat per damunt de les altres facultats del Campus de Bellaterra (per guanyar més recursos).

En un principi, el procés de fusió per l’Escola d’Empresarials de Sabadell, ha estat més transparent però el desenllaç final ha estat el mateix que el d’informàtica: docents descontents, anulació d’autonomia econòmica i de recursos i l’Escola en un buit, a l’espera del desenllaç de la pròxima matriculació del juliol de la noves titulacions (aprovades per la Generalitat). Si son un fracàs ja tindran l’excusa per fer el trasllat a Bellaterra, però, i si son un èxit? És quedarà a Sabadell? Al juliol ho veurem…

Des de aquí, denunciem la falta de transparència en tot aquet procés, l’intrusisme cada dia més gran dels docents en l’administració i la passivitat per part del Gerent (casualment docent de la Facultat d’Econòmiques, antic professor i ex-director de les Escoles d’Empresarials de Sabadell), girant l’esquena al Campus de Sabadell i guardant silenci. Exigim la seva presencia a Sabadell, per donar explicacions de les previsions de futur tant del Campus de Sabadell com dels seus llocs de treball, on hi ha un fort capital humà tant de PAS (funcionari i laboral) com de docents que han treballat i lluitat sempre pel Campus de Sabadell.

En definitiva, en altres temps fa més d’una dècada, estava ben diferenciada, per una línea divisòria visible, qui l’encarregava de la part d`administració i qui de la part docent i de recerca. Avui dia, ja no se sap on acaba una i on comença l’altre!!!

* Reproducció de l’article aparegut el dissabte, dia 4 de desembre de 2004 al DIARI DE SABADELL (número 6.448). Escrit per:
ISABEL LOPERA

http://www.autonoma.edu/servlet/Satellite/l-escola/miscel-lania/article-del-diari-de-sabadell-1183530620420.html

Extret d’un pamflet penjat a l’Escola d’Enginyeria Seu Sabadell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada